22. Czasowniki związane z gotowaniem

ciąć  
자르다
siekać
다지다
cienko kroić  
얇게썰다
kroić
썰다
trzeć   
갈다
obierać (skórkę)  
(껍질) 벗기다
mieszać
젓다
Mielić   
잘게썰다
ubijać  
휘젓다
smażyć (w oleju)  
(기름에) 볶다
być smażonym   
볶이다
polewać  
붓다, 따르다
miażdżyć
놀러 부수다
dodać A) z (B)  
(A) (B) 채우다
dodać (B) do (A)  
(A) (B) 첨기하다
włożyć (A) w (B)  
(A) (B) 넣다
połączyć (A) z (B)  
(A) (B) 혼합하다
zmiksować (A) I (B)  
(A) (B) 섞다
miksować  
섞다
kombinować (ustalać stosunek składników)  
배합()
gotować  
요리하다
piec  
굽다
gotować coś (w wodzie)  
삶다
gotować na parze  
데치다
smażyć w głębokim oleju  
튀기다
odparować  
찌다
mieszać, złączyć ze sobą
뒤섞다
grillować  
석쇠에 굽다
wrzeć (woda czy inna ciecz)
끓이다
zagotować do wrzenia  
끓다
zgnieść
반죽하다
ubić pianę   
거품을 내다
posolić
절이다
przyprawić   
양념을 하다
smażyć na patelni
부치다
przygotowywać  
짓다

0 komentarze:

Prześlij komentarz


up